PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Dana 05. listopada 2021. godine u Zagrebu je održan sastanak na kojem su bili nazočni predstavnici sljedećih 14 braniteljskih i stradalničkih udruga: Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam, Zajednica udruga branitelja liječenih od PTSP-a RH i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata, Nezavisni dragovoljci Hrvatske Grada Zagreba, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada zagreba, Udruga branitelja Zagreb-parking, Uduga hrvatskih branitelja HEP-a 90-95, Klub 102. brigade HV-a, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 99. brigade HV-a i Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb – Trnje.

 

Tema sastanka bila je „odnos aktualne vlasti Grada Zagreba prema hrvatskim braniteljima i vrednotama Domovinskog rata”, a za svoju spriječenost dolasku ispričalo se još nekoliko gradskih braniteljskih udruga jer su u isto vrijeme obilježavale godišnjicu osnutka I gardijske brigade HV-a „Tigrovi”.

Sastanak je bio potaknut skandalom koji je nova zagrebačka vlast izazvala brisanjem domoljubnih murala sa trafo stanice u Laništu, a što je samo nastavak negativne politike koju ista vodi spram braniteljske populacije još od predizborne kampanje, kako nastupima nekih svojih istaknutih članova, tako i nedostatkom bilo kakovih programskih rješenja za braniteljsku i stradalničku populaciju Grada Zagreba, premda su po svim psiho-socijalnim značajkama ove skupine među najranjivijima u društvu.

 

Štoviše, svoje eklatantno ignoriranje problematike braniteljske populacije nova je gradska vlast pokazala i degradacijom Ureda za branitelje na razinu odjela jedne mega-uprave, a sve to pod krinkom štednje koja će u konačnici zbog do sada u više navrata iskazane nesposobnosti aktualnih gradskih čelnika imati puno višu cijenu, kako ekonomsku tako i humanu.

 

Objašnjenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u slučaju brisanja murala u Laništu radilo o „nenamjernoj grešci” jer je „na zahtjev građana traženo da se makne mural generala Praljka pošto je on osuđeni ratni zločinac” eklatantan je pokušaj dezinformacije i manipulacije javnosti.

 

Iz dostupne dokumentacije razvidno je kako je brisanje murala generala Praljka u svoje ime tražio samo jedan dužnosnik stranke Možemo, bez ikakovih prethodnih konzultacija ili odluka na razini tijela mjesne samouprave, što predstavlja očitu zlouporabu političke moći u svrhu nametanja svoje svjetonazorske agende!

 

U cilju zaustavljanja širenja daljnje neprijateljske klime spram braniteljske i stradalničke populacije Grada zagreba sve udruge nazočne na sastanku složile su se oko potrebe za osnivanjem domoljubne građanske Inicijative koje će se tome suprotstaviti svim legalnim sredstvima i u tom smislu pozivamo sve istomisleće organizacije i fizičke osobe da nam se pridruže.

 

Sljedeći sastanak biti će održan kroz nekoliko dana, kada će se dati i puno ime spomenutoj Inicijativi, te detaljnije razmotriti sprovedba prijedloga sa ovog sastanka da se na godišnjicu smrti generala Slobodana Praljka, 29. studenog 2021. godine, njegov mural vrati u Lanište.

 

Za organizatore:

 

Željko Baća, Herman Vukušić

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA OSNIVANJA 102. BRIGADE

U subotu, 3. srpnja u Spomen gaju 102. brigade Hrvatske vojske Novi Zagreb uz polaganje vijenaca na spomenik pogunilim članovima 102. brigade održana je proslava 30. godišnjice osnivanja brigade.

Uz ratne zapovjednike brigadira Stjepana Berteka i pukovnika Alojzija Hrena, predsjednika Kluba veterana 102. brigade Željka Vranića, te članova Upravnog odbora Stjepana Korana, Dragutina Brebrića, Sinišu Mihovića, Đuru Maka. Željka Maršića, Milana Gverića i Marija Keče, te naših suboraca brigadira Nenada Samardžića, i Miroslava Grebličkog.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda obilježavanju obljetnice i postavljanju vijenaca prisustvovao je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora prisustvovao je saborski zastupnik Ante Deur. 

Vijence su položili i Općinski načelnik Lekenika Ivica Perović, te Zlatko Banić iz Mjesnog odbora Šišinec. 

Molitvu je predvodio vlč. Ilija Piličić, župnik iz Žažine.

Nakon obilježavanja godišnjice i polaganja vijenaca prisutni su nastavili druženje u ugodnoj atmosferi i razgovoru.

Veliko hvala sponzorima ovog obilježavanja Tomislavu Maku i Zoranu Šunjiću.

Pročitajte i prigodni govor predsjednika Kluba veterana 102. brigade HV Novi Zagreb, gospodina Željka Vranića:

"Pripala mi je osobita čast da vas sve skupa u ime zapovjednika brigade, članova Kluba veterana102.br i u svoje ime srdačno pozdravim i poželim dobrodošlicu u ovoj, za sve nas pripadnike 102.brigade, posebnoj prigodi kad  slavimo osnivanje naše postrojbe.

Posebno pozdravljam roditelje, djecu i obitelji naših palih suboraca.

Pozdravljam i cijenjene uzvanike: izaslanika Hrvatskog sabora g. Ante Deura, izaslanika hrvatske Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja državnog tajnika, g. Darka Nekića, načelnika Općine Lekenik g. Ivicu Perovića.

pozdravljam  zapovjednike 102.br.

brigadira Stjepana Berteka

pukovnika Alojzija Hrena

pukovnika Ivana Biondu

sjećamo se i 1.zapovjednika pokojnog satnika Franca Ferenčaka!

Pozdravljam invalide naše suborce

pozdravljam predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Dana 13. prosinca 1996 začeta je ideja da se ovdje u mjestu Šišinec na središnjem prostoru ispred crkve Sv. Marte podigne Spomen gaj 102.br. svim poginulim bojovncima 102.br. i našim suborcima poginulim u operaciji Vihor iz 2.gardijske brigade Grom.

Da bi to mogli ostvariti sa punom ozbiljnošću, zaključili smo da bi trebalo osnovati udrugu koja bi generacijama koje dolaze ostavila cjelovit spomen na žrtvu, život, rad i ratni put 102.br. Hv i njezinih 6500 pripadnika u Domovinskom ratu, od operacije Vihor do Oluje i čuvanja granice Republike Hrvatske.

Već 23. siječnja 1997. nakon mjesec dana, na osnivačkom saboru, dajemo joj ime koje i danas nosi. Naš prvi cilj u to vrijeme , izgradnja spomen gaja ostvaruje se 14. lipnja 1998. kad je na 7. godišnjicu osnivanja brigade otvoren od strane djece naših poginulih suboraca.

Taj naš spomen gaj postaje sve više točka okupljanja na ovom djelu Pokuplja koju posjećuju đačke ekskurzije, braniteljske udruge, izletničke i sportske grupe.

Ne možemo zaboraviti veliku pomoć Nadbiskupije zagrebačke koja je bila vlasnik zemljišta na kojem se nalazi spomen gaj.

Ne možemo zaboraviti veliku pomoć gosp. Nikice Milasa u to vrijeme predsjednika Vijeća općine Novi Zagreb, dogradonačelnika gosp. Miljenka Cvjetka , tvrtke Beton Lučko u vlasništvu obitelji Jelinić, tvrtke MTG u vlasništvu gosp. Borisa Štimca , gosp. Stjepanu Fioliću i autorima arhitektima Branku Horvatu i sada već pokojnom Josipu Horvatu.

Ne možemo zaboraviti ni odličnu suradnju sa kršćanskom udrugom Cenacolo koja nam je u okviru svog programa održavala spomen gaj na nivou  naj parkova.

Ne možemo zaboraviti da cijelo vrijeme našeg bivanja na ovim prostorima imamo izvrsnu suradnju sa općinom Lekenik i mjesnim odborom Šišinec.

Tijekom rata pa sve do danas volimo s ponosom reći da nam je domicilna crkva, crkva Sv. Križa u Sigetu. U njoj smo dobili prostor za slike naših bojovnika, a i izvornu ratnu zastavu pohranili smo na tom  svetom mjestu.

Svake godine 13. prosinca u toj Božjoj kući slavi se misa za naše poginule bojovnike.

Istočno od crkve Svetog Križa prema Aveniji Većeslava Holjevca nalazi se park 102.br.Hv. Novi Zagreb čije smo imenovanje ishodili 2010.godine usprkos svih birokratskih prepreka.

Ne možemo zaboraviti niti odličnu suradnju sa DVD Mala Mlaka i njegovim predsjednikom gosp. Vladimirom Pisačićem, koji su nam dali na korištenje svoje prostore a i veliku pomoć daju nam svojom tehnikom pri održavanju spomen gaja.

Sve ovo vrijeme od 15. prosinca 1991. dakle 2 dana od završetka operacije Vihor do današnjih dana bili smo napadani preko poznatih dnevnih i tjednih listova da smo tajili broj poginulih branitelja uporno baratajući brojem 70 poginulih. No to nas je potaknulo da naše spoznaje o Domovinskom ratu prenesemo na mlade naraštaje, koji o Domovinskom ratu preko svoji školskih programa znaju jako malo.

Početak realizacije tog projekta možemo reći da je bio na proslavi 20.god.osnivanja brigade, ovdje u crkvi Sv. Marte, kada je uz prezentaciju našeg člana gosp. Siniše Mihovića i ratnih zapovijednika prikazan program koji je kasnije odobrilo Ministarstvo obrazovanja i sporta. Taj program svake godine provodimo u prostorima srednjih škola Novog Zagreba kao i na terenu obilazeći Banovinu. Kroz ovaj projekt prošlo je oko 3000 učenika srednjih škola.

Moram reći da se volimo pohvaliti da smo uz financijsku pomoć Ministarstva branitelja, poglavarstva grada Zagreba, karlovačke tiskare Lana a pod glavnim uredništvom našeg prvog predsjednika Kluba 102.brig. pukovnika Tome Kreše Špeletića 2011. god. izdali monografiju 102.brig..

Povjesnicu  u toj knjizi napisao je dr. Davor Marijan.

Pandemija nas je zaustavila i u našoj aktivnosti :  podizanja spomen ploča poginulim braniteljima 102.br. u  osnovnim školama koje su pohađali. Podignuli smo spomen ploču  u školi  I. G. Kovačića te u  OŠ Zapruđe i OŠ Odra. I nastavit ćemo kad se pandemija zaustavi, odnosno nestane.

I na kraju ostalo mi je da vas sve skupa pozdravim  i zahvalim na dolasku te vam svakom od vas zaželim  puno zdravlja i uspjeha u životu.

Živjeli!!!"